29.Да посрещаме гости от Азия

Ролева игра

Днешният урок игра ще ви позволи да се потопите в бита и културата на населението на азиатските страни. Ще научите много нови, интересни и увлекателни факти за народите на Азия. Подгответе се добре и представете по най-интересния начин вашата роля.

I. Предварителна подготовка

Задача 1.

Формирайте екипи от по трима ученици, които ще представят населението на:

1-ви екип – Япония;

2-ри екип – Индия;

3-ти екип – Китай;

4-ти екип – Саудитска Арабия;

5-ти екип – Индонезия;

6-ти екип – Русия.

Останалите ученици от класа ще са в ролята на домакини – подготвят въпроси към всеки екип за страната, която представя.

Задача 2.

Изберете капитани и говорители на екипите. Определете последователността, в която ще бъдат представени страните.

Задача 3.

Подгответе:

II. Ход на играта

1. Екипите влизат в класната стая, като всеки екип поздравява на езика на страната, която представя.

2. Говорителите на екипите характеризират по картата страната си.

3. Заедно с останалите членове на екипа показват и разказват за националните костюми, ястия, танци. По време на представянето може да звучи музика от съответната страна.

4. Домакините задават предварително подготвените въпроси към гостите, както и въпроси, възникнали по време на представянето.

Индия:

„Сари“ (от санскрит, означава парче плат) е традиционна горна дреха на жените в Индия. Обикновено е от ярко оцветена тъкан със златни бродерии.

На територията на Индия, която представлява 2% от площта на сушата, живеят около 15% от населението на света. В страната има два официални езика – английски и хинди, но всеки щат използва и свой официален език.

Япония

В страната съществуват уникални традиции и церемонии, като пиенето на чай, изработването на фигури от хартия, подреждането на цветя – икебана, и др.

В края на март и началото на април, когато повечето японски вишни (сакури) – символ на страната, започнат да цъфтят, японците обичат да се повеселят на пикници, наречени „ханами” под отрупаните с цвят дръвчета. Кимоното е традиционната национална дреха на Япония.

Китай

Китайската Нова година е най-дългият и най-важният празник в китайския календар. Датата ù се променя всяка година, защото китай-ците използват лунен календар. Според една легенда в древността Буда поканил всички животни при себе си, за да споделят празника.

Дванадесет животни дошли на празника и Буда кръстил по една година на всяко от животните, които го почели. След това Буда нарекъл всеки човек, роден в годината на определеното животно, да притежава някои от чертите на характера му.

Русия

 

Русия е най-голямата по площ държава в света. Името Русия произлиза от Рус – средновековна държава, населена предимно с източни славяни. Традиционни за всяко руско семейство са самоварът (за приготвяне на чай), матрьошките, големите кожени шапки, Чебурашка – известен герой от детската литература и анимация.

Индонезия

Индонезия е най-многолюдната страна в Югоизточна Азия. Тя произвежда 6% от световното производство на чай. Разнородното индонезийско население е съставено от около 300 различни етнически групи, които говорят на над 250 езика. Традиционната индонезийска кухня е широко известна в западните страни.

Саудитска Арабия

Бедуините са били номадски племена, по-голямата част от които днес работят в нефтената промишленост или са се заселили в градовете.

Саудитите дресират соколи за лов на диви животни и птици. Днес това е спорт, упражняван от богатите.

III. Оценка на представянето на екипите

Показателброй точки
Подготвени са всички елементи от зад. 3 1 - 6
Презентацията съдържа вярна и добре подбрана информация. 5
Целият екип участва в подготовката и представянето. 5
Представянето е интересно и атрактивно. 2 - 6
Максимален брой точки: 22