23.Всекидневието в средновековния Запад (XII – XIV в.)

Нарасналото земеделско производство, развитието на занаятите и търговията и възраждането на градовете променили всекидневието на хората в Запада

Обликът на градовете

(фиг. 3) Средновековният град, реконструкция

Градовете били ограждани от крепостни стени (фиг. 3) . Между тях пространството било ограничено и затова улиците били тесни. Повечето нямали канализация и заради лошата хигиена често избухвали епидемии (фиг. 5) . Къщите били на по дватри етажа, долепени една до друга. В приземния етаж била работилницата на занаятчията или магазинчето на търговеца, на горния – жилищните помещения, а на тавана – складовете за стока. Майсторите от един занаят често живеели на една улица, която получавала името на тяхната професия. Близо до нея се намирал кварталният храм, посветен на светеца – покровител на занаята им. Градският площад бил най-важното място в града. Там се издигали сградата на градската управа и катедралата (фиг. 1) . На него се провеждал и големият пазар и се чествали религиозните празници.

Храна и облекло

Трапезата на бедните се отличавала значително от тази на богатите. Обикновените хора се хранели с хляб, варива, сланина, сирене и зеленчуци. Само в празнични дни си позволявали риба и свинско месо. В менюто на благородниците и богатите граждани много повече присъствало месо (фиг. 6) . Само те използвали скъпите подправки (черен пипер, канела, карамфил, индийско орехче и др.), които правели ястията по-вкусни. Подправките се употребявали и за консервиране на продукти. Подслаждали храната си с мед. И бедни, и богати консумирали вино и бира – характерна напитка за Запада.

(фиг. 6) Пиршество, миниатюра, ХІV в.

Както храната, така и дрехите били белег за обществено положение. В сравнение с Античността облеклото на хората станало по-плътно и покривало почти цялото тяло. Мъжете носели панталони с два отделни крачола, напомнящи дълги чорапи, които се прикрепвали към колана (фиг. 2) (фиг. 4) . Съвременните панталони се появили едва към XIV в. Жените се обличали с дълги рокли. Появили се ръкавиците, обикновено с дължина до лакътя.

(фиг. 2) Златна брошка с рубини

В Късното средновековие брошките не се ползвали само като украса към дрехата. Те имали и практическо приложение – използвали се за защипване на дрехите.

Мъжът и жената в средновековното общество

През Средновековието благородниците управлявали държавата и кръстосвали пътищата като рицари. Мнозина от гражданите били образовани и упражнявали престижни професии – съдии, лекари, учители. Селяните и занаятчиите се трудели, за да осигурят прехраната на семейството си.

Жената се подчинявала на мъжа: първо – на баща си, а след като се омъжела – на съпруга си. Основната ѝ задача била да роди и отгледа децата си. Нейна грижа било домакинството. Често жените работели на нивата с мъжете си, а в града някои от тях участвали и в занаятчийското производство. Благородничките не работели – за дома се грижела прислугата. Те бродирали гоблени, четели, занимавали се с музика и танци. Често се използвали като политическо средство чрез сключване на династични бракове. Жените, с малки изключения, били необразовани.

Средновековният град се отличавал по крепостните стени и градския площад с градската управа и катедрала. Значително се различавали домът, храната и облеклото на бедни и богати. Жената не била равноправна на мъжа.

Речник:

катедрала – главна градска църква

(фиг. 4) Облеклото през Късното средновековие, реконструкция

(фиг. 5) Хигиената в градовете

"Всички, които са изхвърлили боклука си на улицата, имат 15 дни, за да го съберат и отнесат. Напълно се забранява да се изхвърля боклук на улицата, за неспазване се предвижда глоба. Всички прасета, гъски и патици, които се намират на територията на Шалон, трябва да бъдат изведени извън града след 15 дни. Никой да не държи животните си в града преди 1 октомври, в противен случай те ще бъдат иззети, а собствениците им ще заплатят голяма глоба."

По "Заповед на градската управа на Шалон сюр Марн", 1467 г.

Въпроси и задачи

1. Опишете облика на средновековния град в Запада.

2. По какво се различавала храната на богатите от тази на бедните?

3. Как се променило облеклото на хората в сравнение с Античността?

4. Опишете в тетрадките си ролята на мъжа и жената в средновековното общество по следните показатели: грижи за дома и семейството, образование, професия и занимания.